U sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, 17. prosinca u 11:30 na platformi Zoom bit će održano predavanje naslovljeno “Cirkularna ekonomija i korištenje blockchain tehnologije za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja”. 

Održat će ga Tadej Slapnik, direktor Hashnet d.o.o., blockchain stručnjak pri UN-ovoj Ekonomskoj komisiji za Europu i član tehničke grupe Europskog Blockchain partnerstva (EBP) koji na promociji, razvoju i regulaciji područja upotrebe blockchain tehnologije za postizanje ciljeva održivog razvoja djeluje na slovenskoj, europskoj i globalnoj razini.

Glavne su karakteristike blockchain tehnologije transparentnost, decentraliziranost, neovisnost i nepromjenljivost. Zbog toga njena upotreba ima velike potencijale kod tranzicije iz linearne u cirkularnu ekonomiju. Slapnik će predstaviti primjere upotrebe blockchain tehnologije na području cirkularne ekonomije i potencijale njene upotrebe za postizanje ciljeva održivog razvoja 2030.

Glavne teme i pitanja koja se pokrivaju kroz predavanje:
– Što je blockchain tehnologija?
– Koji su potencijali blockchain tehnologije za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja?
– Praktični primjeri blockchain aplikacija koji doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja
– Potencijali uporabe blockchain tehnologije na području cirkularne ekonomije
– Aktivnosti EU i država EU na području razvoja blockchain tehnologije – Europsko blockchain partnerstvo
– Aktivnosti Slovenije na području razvoja blockchain tehnologije.
– Razvoj testne nacionalne blockchain infrastrukture SIChain u Sloveniji od strane Hashneta i Telemacha
– Akteri na području blockchain tehnologije u Hrvatskoj (testiranje Hashnet protokola u HT data centru…)

Otvorena pitanja za diskusiju:
– Koja je razlika između bitcoina, kriptovaluta i blockchain tehnologije?
– Je li blockchain tehnologija rješenje za sve ili ima neka ograničenja?
– Kako se nova organizacija može uključiti u aktivnosti na području korištenja BC tehnologije za postizanje ciljeva održivog razvoja?

Moderator: Teo Petričević, direktor ACT Grupe 

Prijave se zaprimaju putem Google obrasca: https://forms.gle/RywHCYFwuRTQLam88

Prijavljeni će mailom dobiti link na Zoom dva dana prije predavanja.

Predavanje se održava u sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, kao dio ciklusa od četiri predavanja objedinjenih nazivom „Pogled u  održivo susjedstvo – Slovenija“ s primjerima dobre prakse koji se u susjednoj zemlji primjenjuju radi ostvarivanja globalnih ciljeva održivog razvoja. Festival održivosti – Nova pravila igre skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti. 

Festival održivosti – Nova pravila igre skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti. Festival je završno javno događanje u sklopu istoimenog projekta Nova pravila igre podržanog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. 

Projekt Nova pravila igre Udruga za razvoj civilnog društva “SMART” kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Udrugom Delta, Centrom za kulturu dijaloga, Društvom “Naša djeca” grada Gospića, Gradskom knjižnicom Rijeka, Srednjom školom Ambroza Haračića, Osnovnom škola Nikola Tesla i Gradom Rijeka. 

 

 

Skip to content