U novonastaloj situaciji epidemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj, iskazalo se zavidno jedinstvo zajednice u želji da se zaštiti građane starije životne dobi, bolesne i nemoćne i druge koji spadaju u najrizičniju skupinu stanovništva. Jedan od načina pomoći u kriznim situacijama poput ove, je pomoć u nabavci hrane i lijekova za one koji žive sami ili nemaju nikoga od bližnjih tko bi im mogao pomoći. Pozdravljamo velik odaziv građana na potrebe svojih najugroženijih sugrađana i u nastavku izlažemo okvir volonterskih aktivnosti sukladno preporukama institucija i ograničenjima krizne situacije.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva donio je preporuke za volontiranje u doba Korone, s načelima kriznog volontiranja kojih bismo se trebali pridržavati, kako bismo poduzeli sve da zaštitimo osobe kojima se pomaže, kao i volontere. Poziva se na odgovornost i upozorava pripadnike rizičnih skupina da ne volontiraju, već da se pridržavaju mjera društvene distance i samoizolacije. Više o 9 preporuka HCRV-a za krizno volontiranje pročitajte na linku.

IAVE – Međunarodna organizacija za razvoj volonterstva osmislila je niz webinara koji se tiču teme koronavirusa i njegovog utjecaja na volontersku zajednicu. Prvi u nizu webinara održan je 25.3.2020., pod nazivom  Sigurnost i zdravlje volontera. Voditelj webinara bio je Stuart Garland iz organizacije Volunteer Ireland koja se, zajedno s drugim volonterskim centrima uključila u olakšavanje ove krize. Snimku tog webinara možete vidjeti ovdje. 

Hrvatski Crveni križ preuzeo je velik dio tereta u osiguravanju potreba najugroženijih građana u jeku novonastale krizne situacije i objavio popis kontakata društava Crvenoga križa za sve ranjive društvene skupine u vremenu epidemije. Kontakt društva Crvenog križa u Vašoj zajednici pronađite na linkua psihosocijalnu podršku možete dobiti na kontakte objavljene ovdje. 

U nastavku prenosimo upute HCK-a namijenjene građanima koji se samoorganiziraju kako bi pomogli starijim i bolesnim osobama te osobama koje će u razdoblju epidemije koronavirusa primati pomoć građana u nabavci osnovnih potrepština. Pozivaju na oprez i pridržavanje uputa kako se ne bi ugrozilo zdravlje volontera i korisnika. Upute pažljivo pročitajte na linku.

Građani koji u ovom kriznom vremenu žele pružiti pomoć najugroženijima, spremnost na volontiranje mogu iskazati lokalnim stožerima civilne zaštite ili nekoj od organizacija koje su već uključene u pomoć i podršku u vašoj zajednici, prije svega društvima Crvenog križa te regionalnim i lokalnim volonterskim centrima. Na iste kontakte, kao i na kontakte koji slijede u nastavku, upućuju se građani koji u jeku novonastale krizne situacije trebaju pomoć.

Otvorena je i Facebook grupa Rijeka: Jedni za druge (br. tel: 0800 900 890) koja povezuje volontere i korisnike u okolnostima epidemije koronavirusa. Na kontakte grupe Jedni za druge mogu se javiti volonteri, ali i osobe koje trebaju pomoć, podijelite informaciju s onima za koje mislite da im je potrebna. Volonterski centar Rijeka Udruge SMART surađuje s grupom Jedni za druge te smo prepoznali grupu Jedni za druge kao dobru platformu za koordinaciju neformalnog volontiranja jer su postavljena jasna pravila i preporuke s ciljem zaštite volontera i korisnika. Pravila su u linku, no moguće im je pristupiti tek nakon pridruživanja Facebook grupi.

U Rijeci djeluje još jedna Facebook grupa, Zajedno smo jači Rijeka, koja služi povezivanju ljudi koji su u rizicnoj skupini i samoizolaciji, s onima koji su u mogućnosti za njih obaviti neophodne stvari poput nabavljanja namirnica, lijekova itd. Grupa također ima jasna pravila te upućuje na sigurnost korisnika i volontera kao i upute za volontiranje i primanje pomoći.

Različite institucije, ustanove i udruge pokazale su se kao dobri izvori informiranja i otvorile su telefonske brojeve s ciljem informiranja i pomoći građanima u jeku epidemije koronavirusa. U nastavku slijede korisni kontakti:

Tekst: Volonterski centar Zagreb i Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka.

Skip to content