Brojni europski gradovi nalaze se u krizi – nisu se na vrijeme uspjeli prilagoditi procesima globalizacije, što se najjasnije očituje u smanjenju broja stanovnika. Kako zaustaviti iseljavanje, osobito mladih i obrazovanih građana? Kako izvući grad iz rastuće apatije i beznađa u vrijeme kad mnogima nije omogućen zadovoljavajući životni standard koji bi barem donekle bio usporediv s drugim državama članicama EU? Kako poboljšati kvalitetu života građana snažnijim uključivanjem u rješavanje problema u okolišu i drugih problema s kojima se svakodnevno suočavaju u svojim lokalnim zajednicama? Kako iskoristiti gospodarske potencijale tzv. kulturnih i kreativnih industrija? 

U sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, koji se u online prostoru održava do 22. prosinca u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva “SMART”, posljednjeg dana festivala u 13 sati na platformi Zoom na ova i druga pitanja predavanjem naslovljenim “Kulturne i kreativne industrije u funkciji održivog razvoja” moguće će odgovore dati slovenski savjetnik za izradu kulturnih strategija i održivog razvoja gradova koji se temelji na kulturi Davor Buinjac. Kao vanjski savjetnik, Buinjac je surađivano i na izradi Strategije kulturnog razvitka grada Rijeke 2013. – 2020. te na aktivnostima prvog kruga kandidature Rijeke za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. a danas na kandidaturama za EPK surađuje i s Ljubljanom i Skopjem.

Po Buinjčevom viđenju, svi koji sudjeluju u kreiranju i provođenju kulturnih politika trebali bi se, zajedno s umjetnicima i kulturnim djelatnicima, aktivno uključiti u traženje odgovora na pitanja s početka teksta. Naime, uloga kulture kao pokretača održivog socijalnog i gospodarskog razvoja grada danas je mnogo veća nego u 20. stoljeću. Budućnost svakog grada uvelike ovisi o sposobnosti gradskih čelnika i gradske administracije da prošire svoj pogled na kulturu i, posljedično, kulturnu politiku shvate kao jednu od ključnih razvojnih politika čije je poslanstvo mnogo šire od brige za zadovoljavanje kulturnih potreba razmjerno malene skupine građana koja redovito posjećuje kulturna događanja.

Razgovor s Davorom Bujincem moderirat će Kristian Benić.

Davor Buinjac rođen je u Sisku 1963. godine. Zaposlen je u Odjelu za kulturu Grada Ljubljane kao savjetnik za strateška pitanja. Godine 2013. objavio je knjigu pod naslovom “Kreativne industrije između mita i stvarnosti” (izdavač: Gotan, Skopje). Autor je poglavlja o kreativnim industrijama u zborniku “Sustaining Cultural Development: Unified Systems and New Governance in Cultural Life” (izdavač: Routledge, London, 2013).
Bio je angažiran kao vanjski savjetnik prilikom izrade Strategije kulturnog razvitka grada Rijeke 2013. – 2020. te u prvom krugu kandidature Rijeke za naslov EPK 2020. Koordinator je kandidature Ljubljane za naslov Europske prijestolnice kulture 2025. te vanjski savjetnik na projektu kandidature Skopja za naslov EPK 2028.
Bavi se različitim temama koje se odnose na pitanje dugoročnog razvoja gradova pomoću kulture. Riječ je o temama poput urbane regeneracije vođene kulturom (culture-led urban regeneration), projekta Europske prijestolnice kulture kao projekta korjenite preobrazbe grada, teme umjetnosti u javnom prostoru, razvoja malih gradova kao globalnih gradova kulture itd. Trenutačno radi na novoj knjizi „Globalni grad kulture“ koja bi trebala izaći do kraja 2021. godine.

Prijave za predavanje zaprimaju se putem Google obrasca: https://forms.gle/RywHCYFwuRTQLam88

Prijavljeni će mailom dobiti link na Zoom dva dana prije predavanja. 

Predavanje se održava u sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, kao dio ciklusa od četiri predavanja objedinjenih nazivom „Pogled u  održivo susjedstvo – Slovenija“ koja inspiriraju primjerima dobre prakse pri ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja u susjednoj zemlji. 

Festival održivosti – Nova pravila igre skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti. Festival je završno javno događanje u sklopu istoimenog projekta Nova pravila igre podržanog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. 

 

Projekt Nova pravila igre Udruga za razvoj civilnog društva “SMART” kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Udrugom Delta, Centrom za kulturu dijaloga, Društvom “Naša djeca” grada Gospića, Gradskom knjižnicom Rijeka, Srednjom školom Ambroza Haračića, Osnovnom škola Nikola Tesla i Gradom Rijeka. 

Skip to content