Prvog svibnja započela je provedba projekta pod nazivom „Nova pravila igre“ kojeg su osmislili, i zajedno će ga provesti, Udruga za razvoj civilnog društva “SMART”, kao nositelj, i partnerske organizacije Udruga Delta, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka.

Zvijezdana Schulz Vugrin, izvršna direktorica SMART-a , istaknula je da se radi o projektu koji je usmjeren razvoju novih pristupa učenju, podučavanju i promociji održivog razvoja te aktivnog sudjelovanja djece i mladih utemeljenih na partnerstvu organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice. „Sredstva za provedbu ovog projekta osigurana su u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 1.247.191,38 kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske“ istaknula je Schulz Vugrin.

Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, posebno je naglasio značaj međusektorske suradnje u pripremi i provedbi ovog i sličnih projekta: „Gradska knjižnica Rijeka želi biti jedna od temeljnih partnerska ustanova u lokalnoj zajednici, a to podrazumijeva i sudjelovanje u suradničkim projektima poput ovog“. „Uz to, održivi razvoj prepoznajemo kao temu od posebnog značaja za ukupni razvoj lokalne zajednice odnosno temu kojoj posvećujemo sve veću pažnju u našim aktivnostima i projektima, pa i bibliotečnom fondu Knjižnice“ zaključio je Cvjetković.

„Osnovna ideja projekta leži u potrebi za povećanjem razumijevanja koncepta održivog razvoja na svim razinama, a onda i za osmišljavanjem novih pristupa u rješavanju društvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema koje pogađaju naše lokalne zajednice“ istaknuo je voditelj projekta Igor Bajok.„Ne možemo stare, nove i tek nadolazeće probleme rješavati na prokušano neuspješne ili neučinkovite načine. Potrebno je osvijestiti „nova pravila igre“ koja utječu na svakodnevni život građana i početi primjenjivati nove pristupe u bavljenju, kako globalnim, tako i vrlo lokalnim izazovima (ne)održivog življenja i razvoja. To je posebno relevantno za nadolazeće generacije i zato je ovaj projekt u najvećoj mjeri usmjerna na aktivnosti za djecu i mlade“ zaključio je Bajok.

U narednih godinu i pol dana bit će proveden niz aktivnosti za lokalne organizacije civilnoga društva te, posebno, djecu i mlade u nekoliko lokalnih zajednica u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji.  Na konferenciji za novinare posebno je predstavljena prva projektna aktivnost, konferencija pod nazivom „Održivi razvoj – Gdje smo sada?“. Konferencija će se održati u srijedu, 12. lipnja 2019. godine, u Hotelu „Bonavia“ u Rijeci, od 10:00 do 17:00 sati. Na konferenciji će izlaganja održati Adam Butigan (Zavod za prostorno planiranje Primorsko-goranske županije), Lidija Pavić-Rogošić (Odraz – Održivi razvoj zajednice), Dražen Šimleša (Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG), Vedran Horvat (Institut za političku ekologiju) i drugi.

 

Skip to content