U sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, koji se u online prostoru održava od 7. do 22. prosinca u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva “SMART”, 17. prosinca u 9:30 na platformi Zoom bit će održano predavanje o konceptu „impaktizacije“ različitih gospodarskih sektora s naglaskom na sektor turizma i industriju odjeće. Održat će ga Primož Šporar, direktor Ustanove za društvena ulaganja “Fund 05”, privatne financijske institucije osnovane za financiranje društvenog poduzetništva i društvenih inovacija iz Ljubljane. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Izazovi za društvo posljednjih godina postaju sve kompleksniji. Logika intervencija mora se promijeniti i preusmjeriti prema modeliranju utjecaja (tzv. impact modeling) koje zahtijeva sustavniju suradnju različitih i brojnih dionika. Kao put do rješenja Šporar vidi nove, inovativne, fleksibilne i kvalitetne usluge i pružatelje tih usluga, i to ne samo za neprofitni sektor već i za mala i srednja poduzeća te druge koji djeluju u „konvencionalnom“ poslovnom sektoru. Njegovo je iskustvo to da korištenje strateških “impaktizacijskih” modeling procesa za poduzeća rezultira inovativnijom, a time i konkurentnijom ulogom na tržištu. Šporar će se u svom predavanju o konceptu „impaktizacije“ različitih gospodarskih sektora posebno fokusirati na sektor turizma i industriju odjeće.

Šporar je 15 godina proveo kao član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Kao osnivač i član više od 15 organizacija, posjeduje dugogodišnji staž u različitim razvojnim aktivnostima iz domene društvene ekonomije, ulaganja koja ostvaruju utjecaj na društvo i društvenih inovacija, u Sloveniji i na međunarodnoj razini.

Glavne teme i pitanja koja se pokrivaju kroz predavanje:
– Što je održiva ekonomija?
– Što je zapravo impaktizacija?
– Impaktizacija produkta – Wood Belt (impact dijagnostika)
– Impaktizacija industrije – Impact Tourism (metodologija 10+1)
– Impact modelling – impactizacija – inoviranje

Otvorena pitanja za diskusiju:
– Što se može impaktizirati i zašto bismo to radili?
– Zašto je suradnja/kolaboracija bitna za rješavanje društvenih izazova, +/- suradnji
– Da li o društvenom utjecaju (impact) trebaju brinuti samo neprofitne organizacije ili i tradicionalni poduzetnici/ekosustavi?

Moderator: Teo Petričević, direktor ACT Grupe

Prijave se zaprimaju putem Google obrasca: https://forms.gle/RywHCYFwuRTQLam88. 
Prijavljeni će mailom dobiti link na Zoom dva dana prije predavanja.

Predavanje se održava u sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, kao dio ciklusa od četiri predavanja objedinjenih nazivom „Pogled u  održivo susjedstvo – Slovenija“ s primjerima dobre prakse koji se u susjednoj zemlji primjenjuju radi ostvarivanja globalnih ciljeva održivog razvoja. Festival održivosti – Nova pravila igre skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti. 

Festival je završno javno događanje u sklopu istoimenog projekta Nova pravila igre podržanog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt Nova pravila igre Udruga za razvoj civilnog društva “SMART” kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Udrugom Delta, Centrom za kulturu dijaloga, Društvom “Naša djeca” grada Gospića, Gradskom knjižnicom Rijeka, Srednjom školom Ambroza Haračića, Osnovnom škola Nikola Tesla i Gradom Rijeka.

Skip to content