Od 7. do 22. prosinca SMART u virtualnom prostoru organizira Festival održivosti – Nova pravila igre koji skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti, pogotovo u kriznim vremenima kada je potrebno preispitivati sve postojeće razvojne paradigme.

Festival održivosti – Nova pravila igre završno je javno događanje u sklopu istoimenog projekta Nova pravila igre podržanog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt je otpočeo u svibnju 2019. otkad je održan niz obrazovno-zagovaračkih aktivnosti za predstavnike udruga te za djecu i mlade u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji kojima je cilj bio povećati njihove kompetencije za aktivno sudjelovanje u stvaranju održivih lokalnih zajednica.

Tijekom projekta provedeno je sedam obrazovnih programa za djecu i mlade na različite teme vezane za održivi razvoj, a kurikulumi svih obrazovnih programa dostupni su ovdje. Uz navedeno, pokrenuta je i nova medijska platforma Rasadnik.fyi te osmišljena društvena igra o ciljevima održivog razvoja za djecu i mlade.

Središnje događanje Festivala održivosti – Nova pravila igre ciklus je online predavanja „Pogled u  održivo susjedstvo – Slovenija“ koji počinje 7. 12. Posvećen je inspiraciji primjerima dobre prakse koji se u susjednoj Sloveniji primjenjuju radi ostvarivanja globalnih ciljeva za održivi razvoj. Namijenjen je svima s interesom za zadane teme, a održat će se na platformi Zoom uz prijave putem Google obrasca.

Prvo predavanje bit će održano 7. 12. od 13 do 14:30 pod nazivom Mogu li (društvene) igre mijenjati svijet? Održat će ga Rok Kranjc, istraživač, dizajner poslovnih procesa i ozbiljnih društvenih igara, prevoditelj i urednik, radijski novinar i ekološki aktivist iz Ljubljane. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

17.12. bit će održana dva predavanja. Primož Šporar, predsjednik Fonda 05 – Zaklade za impact investiranje i član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) te dugogodišnji stručnjak u području održivog razvoja, predstavit će globalni koncept „impaktizacije“ različitih gospodarskih sektora s naglaskom na sektor turizma i industrije odjeće, a Tadej Slapnik, direktor Hashnet d.o.o., blockchain stručnjak na UNECE (United Nations Economic Commision for Europe) i član tehničke grupe Europskog Blockchain partnerstva (EBP), govorit će o cirkularnoj ekonomiji i korištenju blockchain tehnologije za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja. Predavanja će moderirati Teo Petričević, direktor ACT Grupe.

Posljednje predavanje 22.12. bit će posvećeno temi Kulturne i kreativne industrije u funkciji održivog razvoja, a održat će ga Davor Buinjac, savjetnik za izradu kulturnih strategija i održivog razvoja gradova temeljenog na kulturi, zaposlen u Odjelu za kulturu Grada Ljubljane kao savjetnik za strateška pitanja.

U sklopu Festivala na Zoomu će biti predstavljena i spomenuta društvena igra “Zadnja šansa” koju smo osmislili kako bi djecu i mlade na zabavan i kreativan način poučili ciljevima održivog razvoja.

Tijekom Festivala bit će predstavljeni i rezultati brojnih obrazovno-zagovaračkih aktivnosti koje su se od početka projekta provodile za djecu i mlade Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Podsjetimo, mladi su se bavili odgovornom proizvodnjom i potrošnjom odjeće, utjecajem volontiranja na zdravlje građana, uspostavljanjem i vođenjem školskog vrta, aktivnim sudjelovanjem u rješavanju problema u lokalnoj zajednici te novim pristupima medijskim sadržajima kroz poseban fokus na održivosti. Posljednja tema iznjedrila je i novu medijsku platformu Rasadnik.fyi koja donosi brojne zanimljive tekstove iz spektra tema održivog razvoja a podupire ju Gradska knjižnica Rijeka.

Projekt Nova pravila igre Udruga za razvoj civilnog društva “SMART” kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Udrugom Delta, Centrom za kulturu dijaloga, Društvom “Naša djeca” grada Gospića, Gradskom knjižnicom Rijeka, Srednjom školom Ambroza Haračića, Osnovnom škola Nikola Tesla i Gradom Rijeka. Glavni je SMART-ov partner na Festivalu održivosti – Nova pravila igre Gradska knjižnica Rijeka.

Skip to content