Kako bi pratili norme novog europskog tehničkog odbora CEN/TC 465 (Održivi gradovi i zajednice), HZN poziva sve zainteresirane da se uključe u osnivanje i rad nacionalnog tehničkog odbora koji će pratiti rad CEN/TC 465, Europskog odbora za normizaciju (CEN).

Područje rada budućeg tehničkog odbora Hrvatskog zavoda za norme obuhvaća sljedeće aspekte:

  • Razvoj holističkog i integriranog pristupa: Ovime se pomaže gradovima i zajednicama u donošenju odluka te podržava provedba održivosti i održivog razvoja.
  • Svrha urbanog održivog razvoja: Odnosi se na dobrobit, socijalnu koheziju, očuvanje i poboljšanje okoliša te odgovornu uporabu resursa, usklađenu s glavnim stupovima održivog razvoja (ekonomski, okolišni i društveni).
  • Inovativni pristupi: Pružanje rješenja i usluga za uporabu u svim gradovima i zajednicama, s ciljem postizanja održivosti urbanog i ruralnog razvoja.
  • Poticanje sudjelovanja: Gradova, građana, lokalnog stanovništva, vlade i njihovih udruženja kako bi istaknuli svoje normizacijske potrebe.
  • Izrada normi: Pokrivanje razvoja zahtjeva, okvira, smjernica i pratećih alata i tehnika.

HZN će tako pratiti rad CEN/TC 465 i doprinijeti uspostavi održivih gradova i zajednica u skladu s najnovijim normama i smjernicama.

Svi zainteresirani za članstvo u HZN-u i uključenje u rad novog tehničkog odbora više informacija mogu naći ovdje.

Dodatne obavijesti: Anica Glavaš, dipl.ing. viša stručna savjetnica za normizaciju u području telekomunikacija e-pošta: alica.glavas@hzn.hr

Izvor: hzn.hr

Skip to content