Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske pozivaju vas da nam se pridružite u četrnaestoj kampanji „Hrvatska volontira”, koja će se održati od 22. do 25. svibnja. Cilj nam je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije.

Nacionalnom kampanjom Hrvatska volontira želimo istaknuti ključnu ulogu volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

Pozivamo vas da se uključite u ovogodišnju kampanju i organizirate volonterske aktivnosti koje demonstriraju kako volontiranje generira europske vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i solidarnosti.

Molimo da svoje volonterske aktivnosti koje se održavaju u razdoblju od 22. do 25. svibnja (prihvaćat će se i aktivnosti organizirane sedam dana prije i poslije navedenih datuma) prijavite putem online platforme Volonteka najkasnije do 17. svibnja 2024. godine. Unesene aktivnosti bit će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini, koji će ih moći pretražiti te se uključiti u volonterske aktivnosti koje ih zanimaju.

Vizuale ovogodišnje kampanje „Hrvatska volontira”, koje možete podijeliti na svojim društvenim mrežama,  pronađite OVDJE.

– Izvještaj „Hrvatska volontira” 2023.

– Videozapis o prošlogodišnjoj kampanji

TEMA KAMPANJE „HRVATSKA VOLONTIRA” 2024.

Opće je poznata činjenica o brojnim dobrobitima volontiranja koje ono ima kako za pojedince tako i za društvo u cjelini. O društvenom utjecaju volontiranja u posljednjih se nekoliko godina sve više razgovara i upotrebljavaju se različiti alati za mjerenje utjecaja volontiranja, no vidljivost rezultata, kao i praktičnih primjera volonterskih programa i volonterskog angažmana koji ostvaruju značajan društveni utjecaj, još uvijek nije dovoljno istaknuta. Osim toga, u javnosti nije dovoljno jasna poveznica između volontiranja i društvenih vrijednosti koje ono generira, pa tako i poveznica između volontiranja i temeljnih vrijednosti Europske unije.

Stoga ovogodišnjom kampanjom „Hrvatska volontira” želimo podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, ali i solidarnost.

Slogani ovogodišnje kampanje su: „Aktivno sudjelujem za demokraciju.”, „Aktivno sudjelujem za solidarnost.” i „Aktivno sudjelujem za dostojanstvo.”

Poruka koje ove godine šaljemo kroz kampanju:

Hvala što ste tu.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju pod nazivom „Hrvatska volontira”, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

„Hrvatska volontira” do sada je okupila 42 325 volontera/ki, koji su kroz 2 857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202 304 volonterskih sati.

Ovogodišnju kampanju sufinanciraju: Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz program Impact4Values te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP).

Skip to content