U okviru projekta Nova pravila igre, Tamara Fabac i Igor Bajok iz Udruge SMART upustili su se u avanturu osmišljavanja društvene igre o globalnim ciljevima održivog razvoja pod nazivom „Zadnja šansa“. Kako je izgledala ta avantura, svi zainteresirani moći će saznati od autora igre u ponedjeljak, 21.12., od 13:00 sati, na platformi Zoom.

Tamara i Igor predstavit će igru te će pričati o tome kako su došli na ideju o „Zadnjoj šansi“, kako se igra mijenjala i razvijala od ideje preko brojnih prototipova do svoje konačne verzije, s kojim su se sve odlukama i izazovima susretali, najprije tijekom dizajniranja a zatim i tijekom produkcije igre, što su željeli i što su uspjeli postići ovom igrom te što su sve naučili u procesu razvoja igre. Tijekom predstavljanja bit će govora i o tome na koji način osmišljavanje i igranje društvenih igara može poslužiti u formalnom, neformalnom i informalnom obrazovanju, a nastavit će se i razgovor započet na predavanju Roka Kranjca o ozbiljnim društvenim igrama.
Pozivamo sve one koji vole ili ih zanimaju društvene igre (i učenje i poučavanje također!) da nam se pridruže na predstavljanju! Želimo iskoristiti ovu priliku za razmjenu iskustva i naučenih lekcija, uz, vjerujemo i nadamo se, inspirativan razgovor sa sudionicima. Očekujemo vas!

Prijave se zaprimaju putem Google obrasca: https://forms.gle/RywHCYFwuRTQLam88
Prijavljeni će mailom dobiti link na Zoom dva dana prije predavanja.

O “Zadnjoj šansi“
Godine 2015. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Program globalnog razvoja za 2030. poznat i kao Agenda 2030. Agenda obuhvaća 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj, koji su nas inspirirali pri stvaranju “Zadnje šanse”.
U „Zadnjoj šansi“ jedan igrač sam ili grupa od 2 do 4 igrača zajedno pokušavaju ostvariti svih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Ciljeve ostvaruju koristeći vrijednosti dobivene na 2 plave i 1 bijeloj kockici (koristeći osnovne računske operacije), uz prijetnju isteka vremena koje se označava u rubrici „Odbrojavanje“. Ostvarenje svih 17 ciljeva u rangu je „nemoguće misije“ ali u njoj igračima pomaže mogućnost promjene vrijednosti na plavim kockicama ili usporavanje završetka igre kroz „Drugu šansu“ i pločicu s ciljem 17 „Partnerstvom do ciljeva“!
Nadamo se da ćete uskoro i sami zaigrati “Zadnju šansu” i preuzeti svoj dio odgovornosti za ostvarenje globalnih ciljeva održivog razvoja. Jer vrijeme polako, ali sigurno ističe… Za uspjeh će vam trebati suradnja, timski rad, malo okretnosti u računanju, malo taktike i… puno sreće!

Kako do igre?
Ova društvena igra neće biti dostupna u slobodnoj prodaji no moći će se pronaći i igrati u narodnim knjižnicama te u udrugama koje se bave promicanjem društvenih igara i organiziraju igranje društvenih igara u svojim lokalnim zajednicama. Svi zainteresirani mogu i sami izraditi svoj primjerak igre u „uradi sam“ formatu. Za više informacija, pratite Facebook stranicu Zadnja šansa!

Skip to content